Du er her: 

Christianus Quintus i ny havn

Når man har fået øje på en stor gevinst, vil man gerne have den indløst. Nogle gange tager det bare et stykke tid. Modellen af krigsskibet Christianus Quintus fra har hængt i Sankt Jørgensbjerg kirke i ca. 50 år. Imidlertid kommer skibet slet ikke til sin ret, når man kun ser det nedefra. Nu har det vist sig, at skibet kan indgå i en særudstilling, fra Vikingeskibsmuseet. Museet forvalter nemlig den maritime kulturarv op i tiden, og er ved at etablere en udstilling, som kredser om tre krigsskibe, som gik ned under slaget i Femern Bælt 1644. Modellen af Christianus Quintus passer perfekt som en entre og et sammenligningsgrundlag for de én generation ældre skibe. I udstillingen vil man kunne studere eller blot se modellens fine håndværk og minutiøse gengivelse af de mange detaljer tæt på.

Udstillingen var planlagt til åbning i marts i år, men bliver på grund af coronaen formodentligt udsat en måneds tid.

Lidt om skibsmodellen: Den blev lavet af den lokale tømrer Poul Erik Thomsen, og stod færdig omkring 1962. Den blev hængt op i kirken i 1963. Der har eksisteret tre forskellige krigsskibe af det navn. Det første var Niels Jules admiralsskib i slaget ved Køge Bugt 1677. Vores model af et lidt større skib forestiller det sidste skib, der bar navnet Christianus Quintus, og som blev søsat i 1699 – fire måneder efter kong Cristian den femtes død.   

Selve overdragelsen til Vikingeskibsmuseet fandt sted 7. januar 2021, godt to år efter den formelle beslutning i menighedsrådet 27. november 2018.

Del dette: